Houten Snijplanken

U zou het niet denken, maar hout heeft van nature antibacteriële eigenschappen. Houten snijplanken en hakblokken zijn hierdoor erg hygiënisch in gebruik, mits u ze op de juiste manier onderhoudt. Weet u wat er nodig is om een houten snijplank hygiënisch schoon te houden? 

 

Onderhoud
De grootste boosdoener is de vaatwasser. Te lang in een vochtige omgeving is funest en de chemische stoffen van het vaatwasblokje zijn ontzettend slecht voor het hout. Laat een houten plank ook nooit bij een verwarming drogen, want dan trekt hij krom. 
Om zo lang mogelijk van een snijplank te genieten, moet je hem na aanschaf minimaal 4 keer goed in-oliën met een geur- en smaakloze olie. (bv. Butler). Laat de olie per laag minimaal acht uur intrekken. Dit in-oliën zorgt ervoor dat de plank als het ware dicht geseald wordt en vocht en geurtjes niet meer de plank in kunnen. 

Als nieuw
Mocht het snijplank op den duur beschadigen, heb je altijd de mogelijkheid om het oppervlak wat op te schuren. Als je het olieproces hierna herhaald, zal de plank er weer als nieuw uitzien. Zo geniet je op lange termijn nog steeds van je snijplank. 

Ook als aanrecht
Deze natuurlijke eigenschappen maken hout ook erg geschikt als werkblad. We merken de laatste tijd een groeiende vraag naar houten werkbladen, en er zijn dan ook vele fabrikanten die ze maken. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om de vloer over te laten lopen in de kastjes en het werkblad. 

Benieuwd hoe zoiets in uw droomkeuken zou staan? Maak een afspraak bij Piet de Wit en laat u inspireren!