Hoe de stoomoven de Westerse keuken verovert

Het bereiden van eten met stoom vindt zijn oorsprong in Azië. Deze kooktechniek wordt al duizenden jaren gebruikt om eten zo smaakvol mogelijk te bereiden. Waarschijnlijk werd het stomen van eten al gedaan voordat het vuur was uitgevonden.

Omdat Westerse landen meer van vet eten hielden, is deze techniek pas veel later naar Europa gekomen. De laatste jaren is koken met stoom veel toegankelijker geworden en zijn de stoomovens aan een opmars begonnen. Het principe is heel simpel: water wordt verhit tot het stoom wordt en de stoom gaart het voedsel. 

Toen het koken met stoom naar Europa kwam, werd het lange tijd voornamelijk gebruikt in professionele keukens. Stoomovens waren duur en niet aangepast aan particulier gebruik. De belangrijkste reden dat het zo lang heeft geduurd voor de stoomoven écht populair werd: Het was een los apparaat. Naast de magnetron en oven moest er dus een apart een stoomoven aangeschaft en ingebouwd worden.

Dat alles is verleden tijd

Vrijwel elke stoomoven is tegenwoordig een combi-stoomoven. Dit wil zeggen dat het apparaat ook als “normale” oven gebruikt kan worden. Zo heeft u dus een oven én stoomoven in één. Sterker nog, moderne stoomovens kunnen nog veel meer dan dat. Ze zijn uitgerust met een veelheid aan verwarmingsstanden. Wat dacht u van grillen, stomen, onder/bovenwarmte, hetelucht, broodbakstand, pizzastand, ontdooien, opwarmen, warmhouden, slowcooken, verwarmen van borden of het steriliseren van babyflesjes?

Dit alles heeft u in één apparaat. De stoomovens van Neff gaan nog verder. Voor vele soorten vlees en andere ingrediënten zijn automatische programma’s ingesteld. U kunt het gewicht en type gerecht instellen, en vervolgens bepaalt de oven zelf de baktijd, hoeveelheid stoom en temperatuur. De automatische programma’s helpen u bij het perfect bereiden van voedsel en maken van elke hobbykok een topchef.

Zo heeft de stoomoven zijn opmars gemaakt in particulier keukenland. De innovaties blijven echter komen en de ovens worden steeds slimmer. Zo komen oude Aziatische kooktechnieken bij u in huis terecht. En wat zijn we er blij mee!